Amenințările Ascunse din Sticlele de Plastic
Știai că substanțe dăunătoare găsite în sticlele de plastic pot ajunge în apă? Pet-urile nu numai că sunt rele pentru mediu, dar pot afecta sănătatea ta și a celor dragi.
Pericolul Sticlelor de Apă?
Percepția oamenilor…
Pare un produs sigur doar din simplul fapt că se află în magazine. Aparent, pe rafturi, depozitarea este optimă. Însă condițiile de păstrare sunt ferite de ochii publicului.
“Ce nu vezi nu te afectează?”
Sticlele de apă se pot afla în depozit chiar și 2 ani înainte ca acestea să fie achiziționate și consumate.
Timpul petrecut în sticlă, expunerea la soare și temperaturile ridicate… Toate contribuie la scurgerea chimicalelor din plastic în apă.
Cantitatea de substanțe este prea mică pentru a simți efecte imediate. Afecțiunile apar în urma consumului pe termen lung.
Substanța cea mai probabilă să te afecteze este BPA-ul (Bisphenol-A, molecula de bază a PET-urilor). Se scurge în apă și este una din cele mai puternice toxine cunoscute.
Este asociat cu boli precum cancer la sân, cancerul la prostată, diabet, boli ovariene, boli ale uterului, boli de ficat, probleme cu sistemul reproductiv… Lista este lungă.
Alte Chimicale care Te Pot Afecta?
Toluen – Agent neurotoxic ce îți poate cauza probleme cu imunitatea și efecte negative asupra ficatului. (Este un component al benzinei, folosit și pentru diluanți)
Stiren – Agent cancerigen ce va crește probabilitatea să dezvolți probleme ale sistemului nervos ducând la dureri de cap și senzație de epuizare.
Ftalați – Clasificați ca perturbatori endocrini sunt dăunători în special pentru copii. Bebelusii sunt cei mai vulnerabili. Aceștia pot să dezvolte astm, alergii, chiar și obstrucție bronșică. (Sunt folosiți la înmuierea plasticului)
Microplastice – Sunt particole mici de plastic găsite în peste 90% din brand-urile de apă. Modurile în care aceștea îți pot afecta sănătatea în urma acumulării în corp rămân încă necunoscute. (În unele cazuri s-au găsit peste 5000 de microparticule pe litru)
Mai Poți Fi Afectat în Alte Moduri?
Rafinăriile folosite la fabricarea PET-urilor la nivel global consumă în medie 6,8 milioane de tone de petrol anual. Acestea poluează solul și eliberează tone de bioxid de carbon în atmosferă.
Așadar, la poluarea aerului pe care îl respiri, fabricarea sau reciclarea sticlelor de apă contribuie în proporții mari.
Și dacă tot vorbim de reciclare… Studiile arată că plasticul reciclat folosit la fabricarea unei sticle de plastic prezintă mai multe substanțe dăunătoare față de plasticul “nou”.
Ne Putem Feri de Substanțele Chimice Scurse în Apă?
Apa de robinet nu este transportată și depozitată în sticle de plastic… Iar printr-o metodă accesibilă de filtrare, calitatea ei poate fi drastic îmbunătățită.
Toate caracteristicile nedorite pot fi eliminate, iar gustul adus la același nivel ca apa provenită din cele mai pure izvoare.
Mulțumim că ai citit acest articol!
Până la data de 30.06.2021 ai discount de 20% cu transport gratuit la filtrele pentru robinet listate mai jos.
Află mai multe despre filtrele cu Membrană UltraFiltrantă ↓
Lasă un răspuns