2 tone pe an
Este media de baxuri și bidoane de apă cărate de o familie.
De obicei, cumpărăturile tipice din magazin sunt însoțite în medie și de 15kg de apă. Un bax de 12 kg durează pentru o famile 2-3 zile…
Poluare excesivă
Într-un studiu publicat în jurnalul Science Advances s-a realizat o analiză globală a tuturor plasticelor fabricate vreodată:
Din cele 8.3 miliarde de tone produse, 6.3 miliarde de tone au devenit deșeuri. Doar 9% din acestea au fost reciclate. Majoritatea s-au acumulat pe câmpuri sau au ajuns în natură, formând acele “peisaje” familiare.
Apa îmbuteliată. Dezavantaje?
Plasticul și amenințările ascunse

BPA
Este molecula de bază a plasticului transparent. Se scurge în apă și este una din cele mai puternice toxine cunoscute. Se găsește inclusiv în biberoane, fiind conectat cu boli precum cancer la san, cancerul la prostată, diabet, boli ovariene, boli ale uterului, boli de ficat, probleme cu sistemul reproductiv și alte probleme la bebeluși.

Toluen
Agent neurotoxic ce poate cauza probleme cu imunitatea, probleme cu sistemul reproductiv și efecte negative asupra ficatului. Este un component al benzinei, folosit și pentru diluanți.

Stiren
Este un agent cancerigen și generează probleme cu sistemul nervos central ducând la dureri de cap, senzație de epuizare și depresie.
Ftalații
Clasificați ca perturbatori endocrini sunt dăunători pentru sănătate, în special la copii, cauzând probleme reproductive, astm, alergii sau obstrucție bronșică. De asemenea, pot apărea disfuncții la fetuși, disconfort gastrointestinal, efecte hepatice și cancer la sân. Sunt folosiți la înmuierea plasticului.
Microplastice
Sunt particole mici de plastic găsite în peste 90% din brand-urile de apă. Iar în unele cazuri se găsesc peste 5000 de microparticole pe litru. Efectele asupra sănătații în urma acumularii plasticului în corp rămân încă necunoscute.
Ce mai curge la robinet…
În apa de rețea se adaugă clor pentru ca aceasta să îndeplinească anumite standarde. Însă gustul și mirosul rămân pentru mulți factori deranjanți.
Prin introducerea clorului în apă se urmărește eliminarea micro organismelor. Apa devine mult mai sigură în urma tratamentului chimic. Însă, expunerea la clor pe perioade lungi crește riscul de aparitie a bolilor de inimă sau creștere a glicemiei.

De asemenea, expunerea la trihalometani (microorganisme moarte în urma contactului cu clorul) duc la un risc mai mare de cancer la colon, cancer la vezică și boli reproductive.

Rugina

Plumb
Este toxic indiferent de cantitate, acesta făcând parte din categoria xenobioticelor, adică substanțe fără valoare pentru organismele vii.

Cupru

Nichel
Prin ce trece apa

Metalele grele apar prin coroziunea conductelor. Cu cât sunt mai vechi sau apa rămâne stagnantă pentru mai mult timp, cu atât rezultatele sunt mai rele.
Infiltrațiile din locul captării
Contaminanții se infiltrează la sursă din cauza scurgerilor chimice din fabrici, agriculturii sau substanțelor nedorite din sol și roci. În funcție de zona de captare, apa conține substanțe care pot afecta grav sănătatea…

Nitriți și Nitrați

Farmaceutice
Toate afectează sistemul endocrin al ambelor sexe și pot avea efecte pe termen lung necunoscute.

Pesticide
Datorită mișcării apei din pânza freatică, acestea se pot deplasa în timp zeci de kilometrii față de locul inițial. Se împart în 4 categorii principale: Ierbicide, Fungicide, Insecticide, Nematocide.

Arsenic
Arsenicul ajunge natural în apă din sol și roci iar asemenea plumbului este o toxină pentru corp din aceeasi categorie a xenobioticelor.

Bacterii și Virusuri
Cea mai recunoscută bacterie este E.coli, fiindcă prezența ei indică fecale în sursele de apă. Cauzează crampe, amețeală, diaree, dureri de cap, febră și vomă. Cel mai mare risc îl au persoanele cu sistem imunitar slăbit sau copiii și bătrânii.

Aluminiu
Vine în contact cu apa datorită formațiunilor naturale sub pământ. Poate fi de asemenea debarasat de fabrici sau rafinării care îl folosesc în crearea aliajelor.